Familie


Ooievaars vormen met ibissen, reigers, lepelaars, schoenbekken en hamerkoppen, de over de gehele wereld verspreide orde van Ardeiformes. Samen vormen deze een groep van ooievaarsachtigen met in totaal 113 soorten. Wereldwijd zijn er 18 ooievaarssoorten.

Dat zijn onze bekende witte ooievaar (Ciconia ciconia) de Zwarte ooievaar, de Afrikaanse nimmerzat, de Jabiroe, de Zadelbekooievaar, de Japanse ooievaar, de Abdimooievaar, de Magoeari, de Afrikaanse Gaper, de Schimmelkopooievaar, de Wolhalsooievaar, de Maraboes, de Zwartnekooievaar, de Schoenbekooievaar. En van de Maraboes en Gapers zijn er meerdere soorten. Ooievaars, reigers en lepelaars, de soorten van de orde welke vooral in Nederland bekend zijn, lijken veel op elkaar maar vertonen toch ook weer duidelijke verschillen in uiterlijk, vlucht, jacht en andere gedragskenmerken. Zo vliegen ooievaars met gestrekte hals en reigers niet. Ooievaars vliegen eigenlijk ook niet maar zweven!

Naast onze witte ooievaar komt de zwarte ooievaar ook steeds meer voor in Nederland. In het najaar komen er honderden meldingen binnen. In BelgiŽ en Duitsland zijn zwarte ooievaars al broedvogel en de verwachting is dat dit in Nederland ook zeker nog gaat gebeuren.
Terug naar boven